Bob Booklet

Spoznaj Boba 


Predstavljamo ti Boba, Wacky Robota po načelu »naredi sam«, ki te bo popeljal v vznemirljiv svet robotike in področja STEM.

Z Bobom boš spoznal/-a različne elektronske komponente, LED-tehnologijo, upor in Ohmov zakon. Na koncu pa boš imel/-a še kul robota, ki se bo svetil!



Kaj te čaka?

  • Sestavi svojega Wacky Robota
  • Igraj se s svojim novim robotom
  • Spoznaj Ohmov zakon in upor

Kaj je CircuitMess? 

CircuitMess je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo igrač s področja STEM po načelu »naredi sam«. Ustanovljeno je bilo leta 2016, ko je bil Albert (naš izvršni direktor) star le 17 let.

Alberta je zanimala elektronika in želel je vedeti, kako naprave okoli njega delujejo. Eden njegovih prvih projektov je bila prav igralna konzola po načelu »naredi sam«.



Ljudem je bila ideja všeč, zato je ustvaril kampanjo na Kickstarterju in zbral 100.745 dolarjev!

Za tem se je rodil CircuitMess. Smo majhna, a hitro rastoča ekipa tehnoloških navdušencev, ki želijo svojo ljubezen do ustvarjanja nove tehnologije deliti s preostalim svetom.

Kaj se skriva za imenom?

Circuit - elektronsko vezje
Mess - nered

Vsi naši kompleti so razviti, izdelani in zapakirani na Hrvaškem!

Naša misija

Danes se vsi zavedajo pomena tehnologije, vendar manj kot 1 % svetovnega prebivalstva ve, KAKO USTVARITI novo tehnologijo.

Mi želimo to spremeniti! Želimo, da bi naši projekti navdihnili ljudi, da ustvarijo lastne inovativne elektronske naprave.



Kaj je v škatli?



1. Matična plošča

2. Pleksi steklo
3. Plastični distančniki
4. LED-diode
5. Plastični vijaki
6. Baterija
7. Izvijač
8. Fotoupornik

Učil/-a se boš o:

  • Elektroniki in raznih elektronskih komponentah
  • LED-tehnologiji
  • Uporu in Ohmovem zakonu

Povezava med napetostjo, tokom in uporom

Upor je lastnost materiala, da se upre prehodu električnega toka.

Uporniki so elektronske komponente, ki jih ima skoraj vsaka naprava, tudi Bob, in služijo zmanjševanju količine električne energije v napravi.

Enota za upor je poimenovana po Georgu Simonu Ohmu, nemškem fiziku, ki se je odlikoval na področju elektrike in magnetizma.

Oblikoval je zakon, po katerem je jakost toka, ki teče skozi prevodnik, sorazmerna z napetostjo.

Ta zakon je znan kot Ohmov zakon.





Ohmov zakon je zakon, po katerem je jakost električnega toka v električnem prevodniku pri stalni temperaturi določena kot razmerje med električno napetostjo in električnim uporom.





George Simon Ohm

Ohmov zakon velja tako za kovine kot za prevodne raztopine; imenujemo jih ohmski prevodniki. Materiali, za katere ta zakon ne velja, se imenujejo neohmski prevodniki.

LED v primerjavi z žarnicami z žarilno nitko

LED-diode so polprevodniške elektronske komponente, ki pretvorijo električni signal v svetlobo.

LED-diode so polarizirane, zato moramo paziti, na katero stran jih namestimo. Tok teče samo v eno smer, kar pomeni: če jih namestite v nasprotni smeri, dioda ne bo delovala.

LED-diode so veliko prijaznejše do okolja in trajajo veliko dlje kot klasične žarnice. Proizvajajo zelo malo toplote, zaradi česar so energetsko učinkovitejše in varnejše, saj zmanjšujejo nevarnost požara.

Prav tako LED-diode ne vsebujejo živega srebra ali svinca, zaradi česar so okolju prijaznejše. In končno, njihova življenjska doba je 25-krat daljša od običajnih žarnic z žarilno nitko!

Polarnost prepoznate po oblikah strani diode. Pozitivna stran je zaobljena in se imenuje anoda, medtem ko je negativna stran zarezana in se imenuje katoda. Elektrika vedno potuje od anode do katode, nikoli obratno.



Chapters