Capacitron Booklet

Spoznaj Capacitrona



Predstavljamo ti Capacitrona, Wacky Robota po načelu »naredi sam«, ki te bo popeljal v vznemirljiv svet robotike in področja STEM.

S Capacitronom boš spoznal/-a različne elektronske komponente, LED-tehnologijo in kondenzatorje.



Kaj te čaka?
  • Sestavi svojega Wacky Robota
  • Igraj se s svojim novim robotom
  • Spoznaj LED-tehnologijo in kondenzatorje

Kaj je CircuitMess? 

CircuitMess je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo igrač s področja STEM po načelu »naredi sam«. Ustanovljeno je bilo leta 2016, ko je bil Albert (naš izvršni direktor) star le 17 let.

Alberta je zanimala elektronika in želel je vedeti, kako naprave okoli njega delujejo. Eden njegovih prvih projektov je bila prav igralna konzola po načelu »naredi sam«.



Ljudem je bila ideja všeč, zato je ustvaril kampanjo na Kickstarterju in zbral 100.745 dolarjev!

Za tem se je rodil CircuitMess. Smo majhna, a hitro rastoča ekipa tehnoloških navdušencev, ki želijo svojo ljubezen do ustvarjanja nove tehnologije deliti s preostalim svetom.

Kaj se skriva za imenom?

Circuit - elektronsko vezje
Mess - nered

Vsi naši kompleti so razviti, izdelani in zapakirani na Hrvaškem!

Naša misija

Danes se vsi zavedajo pomena tehnologije, vendar manj kot 1 % svetovnega prebivalstva ve, KAKO USTVARITI novo tehnologijo.

Mi želimo to spremeniti! Želimo, da bi naši projekti navdihnili ljudi, da ustvarijo lastne inovativne elektronske naprave.



Kaj je v škatli?



1. Matična plošča

2. Izvijač
3. Baterija
4. Pleksi steklo
5. LED-diode
6. Plastični vijaki
7. Plastični distančniki

Izvedel/-a boš več o:

  • Elektroniki in raznih elektronskih komponentah
  • Kondenzatorjih
  • LED-tehnologiji

Leidenska steklenica

Kondenzator
je del električnega tokokroga, katerega osnovna lastnost je sposobnost shranjevanja energije v obliki električnega naboja. Ta sposobnost se imenuje električna kapaciteta.

Prvi električni kondenzator je nastal leta 1745 in se imenuje leidenska steklenica, izdelal pa ga je Pieter van Musschenbroek.



Sestavljen je iz steklene steklenice, ki je bila do polovice napolnjena z vodo, zaprta z zamaškom, ki je bil preboden z žico ali žebljem, potopljenim v vodo. Za napolnitev steklenice je bil zunanji konec žice v stiku s torno napravo, ki je proizvajala statično elektriko.



Če bi prekinili stik, bi lahko naboj dokazali tako, da bi se z roko dotaknili žice in začutili elektriko.

Merska enota električne kapacitete je farad in je poimenovana po Michaelu Faradayu. Za pogon 1000-W ojačevalnika se uporabljajo kondenzatorji s kapaciteto 1 farada.

Različne vrste kondenzatorjev



LED-diode prevzemajo svet

Ena ključnih komponent na Capacitronu so LED-diode. To so polprevodniške elektronske komponente, ki pretvarjajo električne signale v svetlobo.

LED-diode so polarizirane, zato moramo paziti, na katero stran jih namestimo. Tok teče samo v eno smer, kar pomeni: če jih namestite v nasprotni smeri, dioda ne bo delovala.



Polarnost prepoznate po oblikah strani diode. Pozitivna stran je zaobljena in se imenuje anoda, medtem ko je negativna stran zarezana in se imenuje katoda. Elektrika vedno potuje od anode do katode, nikoli obratno.

Ker je energija, ki jo proizvaja baterija, prevelika za LED-diode, smo morali dodati upornike, da jo zmanjšamo in da se diode ne »uničijo«.

LED-diode najdeš na različnih mestih – od strojev, avtomobilskih luči, televizorjev do daljinskih upravljalnikov ali kolesarskih luči.

Te diode so okolju prijaznejše od standardnih žarnic, saj pretvarjajo manj energije v toploto. Imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Danes se zato LED-diode uporabljajo na različnih mestih in v vse večjem številu.



Bistabil v praksi

Bistabil je impulzno električno vezje z dvema stabilnima stanjema in predstavlja osnovno spominsko vezje digitalnih sistemov. Ko je priključen na vir napajanja, bistabil ne spremeni stanja svojih dveh izhodov.

Capacitron ima dva tranzistorja in dva kondenzatorja, ki se uporabljata za izmenično polnjenje in praznjenje.

Ko se en kondenzator polni prek tranzistorja, se drugi prazni v LED-diodo in obratno. Zato LED-diode svetijo izmenično.





Chapters