Harald Creator's Booklet (Slovenian)

Spoznajte Haralda

Spoznajte Haralda, svojega noro zabavnega robota, ki vas bo popeljal na vznemirljivo pustolovščino v svet robotike in STEM! Z Haraldom boste odkrili zgodovino glasbe, ugotovili, ali psi slišijo stare fonografe, in se naučili, kako zvočniki ustvarjajo zvok.


Kako deluje?

  • Zgradite svojega Norega Robota
  • Naučite se o zvočnikih in glasbi
  • Predvajajte glasbo

Kaj je CircuitMess?
CircuitMess se je začel leta 2016, ko je bil Albert (naš direktor) star 17 let. Albert je oboževal ustvarjanje z elektroniko, eden njegovih prvih projektov pa je bila igrača konzola DIY. Ljudem je bila ideja všeč, zato jo je predstavil na Kickstarterju, kjer je zbral 100.745 dolarjev! Po tem se je rodil CircuitMess. Smo majhna in hitro rastoča ekipa tehnoloških navdušencev, ki želimo deliti svojo ljubezen do ustvarjanja nove tehnologije z ostalim svetom!

Vsi naši kompleti so razviti, izdelani in pakirani na Hrvaškem!

Zgodba o imenu

  • Circuit - sklic na elektronsko vezje
  • Mess - ustvarjalna zmeda v naših glavah

Poslanstvo
Vsi vedo, kako pomembna je tehnologija, vendar manj kot 1% prebivalstva ve, KAKO USTVARITI novo tehnologijo. Tukaj smo, da to spremenimo! Z našimi kompleti želimo navdihniti ljudi, da postanejo USTVARJALCI namesto zgolj potrošnikov.

Kaj je v škatli?

  • Zvočniki
  • Kovinski vijaki
  • Izvijač
  • Veliki plastični vijaki
  • Majhni plastični vijaki
  • Srednji plastični vijaki
  • Plastični distančniki
  • Srednji distančniki
  • Matice
  • Dolgi distančniki
  • Žeton
  • LED lučke
  • Gumijasti podstavki
  • Baterije
  • Nosilec za baterije
  • USB-C kabel
  • PCB
  • Deli iz pleksi stekla

Znanost o zvoku: Kako potuje?
Ste se kdaj vprašali, kako zvok potuje skozi zrak? Vse se začne z vibracijami! Ko predmet vibrira, ustvari tlačne valove, ki se širijo po zraku v vse smeri. Ti tlačni valovi povzročijo, da se molekule v zraku zaletavajo ena v drugo, kar ustvari območja visokega in nizkega tlaka. To gibanje molekul omogoča zvoku, da potuje skozi zrak.

Toda ali ste vedeli, da zvok lahko potuje tudi skozi druge materiale, poleg zraka? Na primer, zvok lahko potuje skozi vodo, kovine in celo človeške kosti!

Dejansko zvok potuje hitreje skozi gostejše materiale kot skozi zrak. Na primer, zvok potuje približno štirikrat hitreje v vodi kot v zraku in približno 15-krat hitreje v jeklu kot v zraku. Zaradi tega podmornice uporabljajo sonar za zaznavanje objektov pod vodo, zdravniki pa uporabljajo ultrazvok za pregled notranjosti človeškega telesa.

Zanimiva dejstva o zvoku:

  • Zvok potuje približno štirikrat hitreje v vodi kot v zraku.

  • Človeško uho lahko loči približno 400.000 različnih zvokov.


  • V vesolju ni zraka, skozi katerega bi zvok potoval, zato nihče ne more slišati vašega krika (žal oboževalci znanstvene fantastike).


  • Najglasnejši zvok, kdaj koli zabeležen, je bil izbruh vulkana Krakatoa leta 1883, ki se je slišal več kot 4800 kilometrov stran.




Zgodba o snemanju zvoka

Odmevi iz preteklosti: Prvi fonografi

Pred davnimi časi, preden smo imeli sodobne naprave za poslušanje glasbe, so ljudje želeli zajeti zvoke sveta okoli sebe. Takrat je na svet prišla neverjetna iznajdba, imenovana fonograf, prva naprava, ki je kdaj koli posnela in reproducirala zvok!


Leta 1857 je bil prvič posnet človeški glas na napravi, imenovani fonoautogram. Nekaj let kasneje smo imeli prvo pesem, posneto na glasbeni napravi. To je bila francoska pesem "Au Clair de la Lune” , ki jo lahko poslušate z uporabo QR kode. Ljudje niso vedeli za to snemanje do leta 2008, ko je sodobna tehnologija omogočila pretvorbo zvočnih zapisov v digitalne datoteke.


Zgodovina snemanja zvoka na valje Ko je tehnologija napredovala, se je pojavil Emile Berliner z idejo za gramofon.

Gramofoni: Zgodovina glasbe na valjih

Ko je tehnologija napredovala in so ljudje iskali nove načine za snemanje in poslušanje svojih najljubših pesmi, se je pojavil Emile Berliner. Imel je čudovito idejo o gradnji nečesa, kar je imenoval gramofon.



Prvi gramofon je izdelal leta 1887. Berliner je uporabil posebno orodje - iglo, s katero je na rotirajoči cilindrični predmet risal črte. Ta valj je bil prekrit s posebnim materialom. Ko se je igla premikala, je na valju pustila majhne oznake.

Berliner je nato uporabil poseben postopek za pretvorbo oznak v žlebove. Ti žlebovi so delovali kot mini zvočni kanali. Kasneje je Berliner odkril še boljši način za to. Namesto valja je uporabil plosk, okrogel predmet, imenovan disk. To je poenostavilo postopek, saj ni bilo več treba zarezovati žlebov na ukrivljeni površini.

Na disk je nanesel tanko plast voska in uporabil iglo, da je risal črte nanj. Nato je uporabil posebno tekočino, da je črte spremenil v žlebove. Ti žlebovi so se nato uporabili za predvajanje zvoka.

"Psi ne poslušajo fonografov!"

Bil je pes po imenu Nipper, ki je dobil ime, ker je rad rahlo grizel obiskovalce v noge. Nekega dne je umetnik naslikal sliko Nipperja, ki posluša fonograf, vendar je podjetje Edison zavrnilo sliko z besedami: "Psi ne poslušajo fonografov!"


Kljub temu je drugo podjetje, ki je prodajalo gramofone, videlo sliko in jo oboževalo. Prosili so umetnika, naj v sliko vključi njihovo napravo za predvajanje plošč namesto fonografa. Ta slika Nipperja je kasneje postala slavna kot logotip Berliner's Gramophone Company. Sčasoma so sliko spremenili, tako da Nipper posluša gramofon namesto fonografa z ravno snemalno ploščo.

Zgodbe o kasetah: ikonična doba kaset

Se spomnite, kako so vam starši pripovedovali zgodbe o poslušanju glasbe na kasetah?


Kasete so bile zasnovane za avdio in video snemanje; bile so ploske in narejene iz plastike z magnetnim trakom v notranjosti. Lahko ste kupili kaseto s posnetkom ali prazno, na katero ste lahko vnesli svojo glasbo.

Čar kaset, poleg njihove velikosti, je bil v tem, da so se posnetki lahko takoj predvajali in enostavno izbrisali, kar vam je omogočilo, da večkrat uporabite isti trak. Če je trak kdaj odpovedal, je to običajno pomenilo, da je bilo potrebno popraviti jermen, tako da večjih težav ni bilo!


Ali ste vedeli?

  • Kasete je leta 1963 izumilo nizozemsko podjetje Philips.

  • Če trak ni imel funkcije samodejnega obračanja, je bilo potrebno kaseto obrniti z A-strani na B-stran za poslušanje celotne vsebine.

  • Kasete so imele življenjsko dobo 30 let.

  • 90-minutna kaseta je bila dolga približno 135 metrov.

  • Obstajala je celo posebna glasbena revija, imenovana SFX Cassette, ki je izhajala izključno na kasetah.

Vrti in predvajaj s CD-ji

Preden sta Bluetooth in Spotify zavladala svetu, je obstajal sijajen disk, ki je vseboval ključ do naših najljubših melodij – kompaktni disk ali CD!

Podjetji Philips in Sony sta sodelovali pri razvoju CD-jev, zasnovanih za shranjevanje in predvajanje digitalnih avdio posnetkov. Prvi CD je bil izdan na Japonskem leta 1982.

Ena najbolj fascinantnih lastnosti CD-jev je njihova struktura. CD je okrogel, plosk kos plastike, ki vsebuje podatke, kot so glasba, slike, igre ali programi za računalnike. Informacije so shranjene na kovinski plasti v obliki majhnih vdolbinic ali lukenj ter ploskih površin vmes. Vdolbine so razporejene v spiralni ali vijugasti poti, ki se začne na sredini diska in se nadaljuje do roba.

Ko vstavite CD v predvajalnik ali računalnik, začne disk vrteti. Laser ali močan svetlobni žarek zasije na CD med vrtenjem. Oblika vdolbinic v kovini ustvari vzorec odbite svetlobe. Predvajalnik CD-jev ali računalnik prebere ta svetlobni vzorec in ga pretvori v obliko, ki jo lahko vidimo ali slišimo ali oboje.

Zakaj na svojem CD-ju vidim mavrični učinek?

Če na spodnjo stran CD-ja usmerite svetlobo, boste opazili mavrični vzorec, ki ga ustvari zgradba diska. Ta iluzija je posledica majhnih žlebov na površini diska, ki odbijajo svetlobo v različnih barvah.

Glasba se nadaljuje: Mehanizem za zvočniki

Predstavljajte si, da ste na koncertu in pevec zapolni zrak z glasbo, ki doseže vaša ušesa. Ampak kako zvok pride s prizorišča do vaših ušes? Spoznajmo čarobnost, ki se skriva za zvočniki!

Vse se začne z ojačevalnikom, ki pošlje signal zvočniku. Ta signal potuje skozi dve žici in vstopi v zvočnik. Znotraj zvočnika je tuljava, narejena iz žice, ki je zavita kot vzmet. Ta tuljava sedi med dvema močnima magnetoma. Ko signal iz ojačevalnika prehaja skozi tuljavo, se ta začne premikati naprej in nazaj, kot bi se odbijala žogica gor in dol.

Tuljava je povezana z velikim krogom, imenovanim membrana, ki deluje kot ustje zvočnika. Ko se tuljava premika, premika tudi membrano. Ko se membrana premika, potiska in vleče zrak okoli sebe, podobno kot bi napihnili balon in nato spustili zrak iz njega. Potiskanje in vlečenje ustvarja valove v zraku, ki jih slišimo kot zvok.

V bistvu je zvočnik zadnji prevajalec zvoka. Vzame električni jezik glasbe in ga prevede nazaj v fizično področje, kjer vibracije postanejo valovi in valovi postanejo glasba.


Čudesa Bluetootha: Od Vikingov do Bluetooth zvočnikov

Ali ste vedeli, da je Bluetooth tehnologija poimenovana po danskem kralju iz 10. stoletja, imenovanem Harald Bluetooth? Bil je znan po združitvi Danske in Norveške, podobno kot Bluetooth tehnologija združuje različne naprave! V 21. stoletju je Bluetooth postal sestavni del sodobne tehnologije, saj napravam omogoča povezovanje in komuniciranje brezžično. In Harald, Bluetooth zvočniški robot, ni izjema! S svojo vgrajeno Bluetooth povezljivostjo se lahko Harald poveže in predvaja vaše najljubše melodije brez nadležnih kablov. Naslednjič, ko boste uporabili Haralda, se spomnite dediščine kralja Haralda Bluetootha in kako njegovo ime živi naprej v tej neverjetni tehnologiji!





Kratka zgodovina Bluetooth zvočnikov

Koncept brezžičnih zvočnikov sega v zgodnja leta 2000, ko je bila Bluetooth tehnologija prvič predstavljena. Vendar pa so Bluetooth zvočniki začeli pridobivati popularnost v sredini 2000-ih.

  • 2006: Prvi komercialno uspešen Bluetooth zvočnik je bil Jawbone Jambox, ki ga je izdal AliphCom (pozneje znan kot Jawbone). Bil je majhen, prenosljiv in je imel življenjsko dobo baterije do 10 ur.

  • 2010: Bose Soundlink je bil izdan in je postavil nov standard za kakovost zvoka v Bluetooth zvočnikih. Bil je tudi eden prvih zvočnikov z NFC (Near Field Communication) funkcijo za lažje parjenje.

  • 2013: UE Boom, ki ga je izdal Ultimate Ears (podjetje v lasti Logitecha), je postal prelomnica na trgu Bluetooth zvočnikov s svojim 360-stopinjskim zvokom in vodoodpornim dizajnom.

  • 2015: Amazon Echo je bil izdan in je svetu predstavil pametne zvočnike z glasovnimi pomočniki, kot je Alexa. Prav tako je imel Bluetooth povezljivost, ki je uporabnikom omogočala predvajanje glasbe s svojih telefonov ali drugih naprav.

  • 2017: JBL Pulse 3 je bil izdan z vgrajenimi LED lučmi, ki so se lahko sinhronizirale z glasbo. Bil je tudi eden prvih Bluetooth zvočnikov, ki so omogočali glasovno upravljanje s Siri in Google Asistentom.

Čas za kviz! Upamo, da ste uživali ob branju besedila, ki smo ga pripravili za vas! Zdaj pa preverimo vaše znanje. Ne skrbite, če se nečesa ne spomnite – vedno se lahko vrnete nazaj in osvežite svoje znanje.

Vprašanja:

  1. Katera je bila prva naprava, ki je kdaj koli posnela in reproducirala zvok?
  2. Katera je bila ena od prednosti kaset pred drugimi mediji za snemanje v tistem času?
  3. Kako so podatki shranjeni na CD-ju?
  4. Ali se spomnite zgodbe za imenom Bluetooth? Povejte nam!
  5. Katere Bluetooth zvočnike lahko naštejete? (Namig: omenili smo jih 5!)

Oblikujte svojo zvočno napravo!

Navodila: Zamislite si prihodnost snemanja zvoka in zvočnikov! Narišite svojo iznajdbo v spodnji kvadrat. Vaši starši naj jo fotografirajo in nam jo pošljejo na kontakt@circuitmess.com. Navdušeni bomo nad vašo ustvarjalnostjo!

Igranje iger!

Sedaj, ko veste vse o svojem Haraldu, je še ena vznemirljiva stvar, ki jo moramo omeniti: prejeli ste majhen žeton skupaj s Haraldom.

"Mogoče se sprašujete, čemu služi?"

Tukaj je odgovor: ta žeton lahko uporabite za odklepanje super kul nove igre na naši igralni napravi, imenovani Bit.


Opomba: Harald in Bit se prodajata ločeno.