Vodič kroz lemljenje

Vodič kroz lemljenje

Prvi korak u procesu sastavljanja Capacitrona je lemljenje.

Ako ste početnik, ovdje možete pronaći korisne video upute i članke koji će vam olakšati postupak lemljenja ili popravka lemnih točaka.

Adafruit video upute s Collinom Cunninghamom - Upute s Collinom Cunninghamom, entuzijastičnim elektro guruom.

Adafruit vodič kroz lemljenje - Ovaj obuhvatni video detaljno pokriva tehniku lemljenja te je koristan čak i ako već imate iskustva s lemljenjem. Na kraju se nalazi segment s najčešćim greškama i kako ih izbjeći. 

Sparkfun vodič kroz lemljenje - Još jedan koristan video s jasnim uputama za lemljenje.

Sparkfun dodatan vodič kroz lemljenje - Detaljan priručnik napravljen od strane Sparkfuna koji će vam korak po korak pomoći u uspješnom lemljenju.

random image

Nastavak sadrži slike koje detaljno objašnjavaju kako izraditi savršene lemljenje točke, zajedno s primjerima uobičajenih grešaka koje se mogu pojaviti prilikom lemljenja.




Na dalje, ovdje možete pronaći nekoliko ključnih savjeta na koje bi svi, bez obzira na iskustvo, trebali pripaziti tokom lemljenja.

  • Zaštitite se od pare i prašine. Bez obzira što koristimo lem bez olova, uvijek lemite u dobro prozračenom prostoru kako biste izbjegli udisanje pare i prašine koji se mogu stvoriti tokom lemljenja.
  • Oprez s vrhom lemilice. Iako je lemilica isključena iz izvora napajanja i hladila se neko vrijeme, izbjegavajte dodirivanje njenog vrha jer je moguće da je i dalje vruć i može uzrokovati opekline. Držite vrh lemilice usmjeren od vašeg tijela. Nakon završetka upotrebe, obavezno isključite lemilicu i pričekajte najmanje 5 minuta prije nego ju vratite u kutiju.
  • Redovito čistite lemilicu! Nakon svakog lemljenja, nužno je očistiti vrh lemilice kako biste produžili njen vijek trajanja i osigurali besprijekoran proces lemljenja. Budite pažljivi da pri čišćenju ne dođete u dodir s vrućim vrhom lemilice.
  • Provjerite lemne točke najmanje dvaput. Većina greški prilikom sastavljanja elektronike proizlazi iz nedovoljno kvalitetnih lemnih spojeva. Stoga je važno provjeriti svaku lemnu točku najmanje dva puta prije nego što nastavite sa sastavljanjem.
  • Koristite stalak za lemilicu. Kada ne koristite lemilicu, obavezno ju postavite na stalak.
  • Važno je znati koliko lema treba koristiti. Ne stavljajte premalo ili previše lema jer to može utjecati na funkcionalnost uređaja (pogledaj slike iznad!). 
  • Pažljivo s viškom lema! Vodite računa da višak lema ne završi na pločici. Lem treba staviti samo na predviđenim mjestima, dok ostatak pločice treba biti čist i uredan.

Prođite kroz ove savjete više puta kako biste ih usvojili. Ako pažljivo pratite upute, lemljenje bi trebalo proći bez ikakvih problema.


Korištenje lemilice

Ukoliko lemilicu koristite prvi put, važno je na početku dodati malo lema na vrh te ga zatim očistiti spužvicom.




Prvi korak - Uključite lemilicu u struju

Postavite lemilicu na stalak i uključite ju u struju.



Drugi korak - Postavljanje temperature

Kliknite na tipku za paljenje na lemilici i postavite temperaturu između 350-400 C.



Treći korak - Nemojte zaboraviti isključiti lemilicu nakon korištenja

Obavijestit ćemo vas na kojem koraku trebate isključiti lemilicu. Nakon što ju isključite, ostavite ju 10ak minuta na stalku kako bi se ohladila.
Nemojte dodirivati vrh lemilice tijekom hlađenja.