Charlie Creator's Booklet (Slovenian)

Izboljšaj svoje STEM znanje s kolekcijo igrač CircuitMess! Wacky Robots so nenavadna skupina mini robotov, ki ti bodo pomagali osvojiti osnove robotike in elektronike.

 

Predstavljamo vam Charlieja, šestnožnega robota, ki te bo naučil, kako se roboti lahko premikajo ali tečejo naokoli!




Kako deluje?

- Sledi navodilom in sestavi svojega Charlieja.
- Spoznajte svet hodajočih robotov.

- Odkrijte kaj je LIDAR in kako fukncionira
- Peljite Charlieja na sprehod in uživajte v dogodivščini.

Kaj je CircuitMess? CircuitMess se je začel leta 2016, ko je bil Albert (naš direktor) star 17 let. Albert je oboževal ukvarjanje z elektroniko, eden njegovih prvih projektov pa je bila DIY konzola za video igre. Ljudem je bila ideja všeč, zato jo je lansiral na Kickstarterju, kjer je zbral 100.745 USD!
Po tem se je rodil CircuitMess. Smo majhna in hitro rastoča ekipa ljubiteljev tehnologije, ki si želimo deliti svojo ljubezen do ustvarjanja nove tehnologije z ostalim svetom!

Vsi naši kompleti so razviti, proizvedeni in pakirani na Hrvaškem!

Pomen imena
Circuit – sklic na elektronsko vezje
Mess – kar najbolje opisuje naše delovno mesto.

Poslanstvo
Vsi vedo, kako pomembna je tehnologija, vendar manj kot 1 % populacije ve, KAKO USTVARITI novo tehnologijo.
Tu smo, da to spremenimo! Z našimi kompleti želimo navdihniti ljudi, da postanejo USTVARJALCI in ne samo potrošniki.

Kaj je v škatli?

  • m3x25 najlonski vijak
  • m3x10 najlonski vijak
  • m3x6 najlonski vijak
  • m3x5 najlonski distančnik
  • PCB krmilnik
  • PCB Charlie
  • m3x12 kovinski ravnoglavi vijak
  • m3x30 najlonski distančnik
  • m3x20 in m3x17 distančniki
  • m3x10 najlonski distančnik
  • Distancirji
  • Baterije
  • Oddajnik
  • Antena
  • Pritisni gumbi
  • m3x10 najlonski vijak
  • m3 matica
  • m3x6 kovinski vijak z okroglo glavo
  • Kolesa
  • Po meri izdelano majhno kolo
  • Po meri izdelana os kolesa
  • Sprejemni modul
  • Žeton
  • Gumbna baterija
  • LED diode
  • Motorji
  • Nosilec baterije

 

Kako deluje?

- Sledi navodilom in sestavi svojega Wacky Robota.
- Nauči se o hodajočih robotih.
- Nauči se o tehnologiji LIDAR.

Ime – Charles Rosen

Charlie ni kar navaden robot. Imenovan je po enem izmed najbolj kul znanstvenikov v svetu robotike in umetne inteligence: Charlesu Rosenu. Spoznajmo malo več o neverjetnemu Charlesu Rosenu in njegovemu slavnem izumu, Shakeyju!

Charles Rosen je bil superzvezda na področju umetne inteligence. On in njegova ekipa na SRI (Stanford Research Institute, kar pomeni Inštitut za raziskovanje na Stanfordu, skupina zelo pametnih znanstvenikov) so naredili nekaj neverjetnega: ustvarili so prvega robota, ki je lahko samostojno razmišljal, imenovanega Shakey.



 

Shakey ni bil kot roboti, ki jih vidiš v filmih. Ni bil samo programiran, da opravlja eno stvar; znal je ugotoviti stvari kar sam! Od leta 1966 do 1972 so Charles Rosen in njegova ekipa trdo delali, da bi Shakey postal izredno pameten.

Predstavljaj si Shakeyjev svet. Bil je kot velika sestavljanka z sobami in hodniki, ki so bili med seboj povezani, vendar je bil še vedno precej omejen. Shakey je lahko počel vse vrste kul stvari, kot so prižiganje luči, odpiranje vrat in celo premikanje predmetov.



Toda tu je resnično kul del: Shakey je lahko načrtoval svoje premike, tako kot šahovski mojster načrtuje svojo naslednjo potezo. Če so bile ovire na poti, ni problema! Shakey je uporabil posebne tehnike, da je ugotovil najboljšo pot.

In uganite kaj? Shakeyjev um je imel posebno orodje, imenovano STRIPS, ki mu je pomagalo rešiti tudi najzahtevnejše probleme. Uporabljal je iskalne tehnike za načrtovanje "točk poti" za navigacijo, hkrati pa se je izogibal oviram. Načrtovalni sistem STRIPS (Stanford Research Institute Problem Solver) je razmišljal o zapletenih ciljih, kot so "pojdi v sobo D in potisni blok 9 do vrat 4."

Shakey ni izvajal samo trikov; pustil je velik pečat v svetu robotike, elektronike in umetne inteligence. Tako da, naslednjič, ko boš videl Charlieja, kako dela nekaj neverjetnega, se spomni, da sledi stopinjam legendarnega Shakeyja zahvaljujoč neverjetnemu Charlesu Rosenu!



ZGODOVINA ROBOTOV S NOGAMI

Ali bodo roboti nekoč vladali svetu? To je vprašanje, na katerega še ni odgovora. Vendar pa smo na poti do simbiotičnega življenja med ljudmi in roboti.

Dolgo preden je obstajal Shakey Robot in še preden je obstajala moderna tehnologija, so ljudje že sanjali o robotih. Pravzaprav eden od prvih zabeleženih dizajnov humanoidnih robotov sega v 15. stoletje, zahvaljujoč genialnemu umu Leonarda da Vincija! V svojih beležnicah je narisal zasnovo viteza v oklepu, ki bi lahko sedel, mahal z roko in premikal glavo ter čeljust. Predstavljaj si, že takrat so ljudje razmišljali o robotih, ki izgledajo kot mi!



Toda Leonardo da Vinci ni bil edini z velikimi idejami. V antični Grčiji je matematik po imenu Arhitas iz Tarentuma zasnoval mehansko ptico, imenovano "Golob", ki je lahko letela s pomočjo parne moči. Kako kul je to?

Ljudje so že od antičnih časov razmišljali o robotih in razvijali ideje, danes pa so vse te iznajdbe le novo poglavje v zgodovini robotike.




ROBOTI S NOGAMI

Pospešimo do danes, ko smo še vedno navdušeni nad roboti. Zdaj pa spregovorimo o robotih s nogami, kot je tvoj robot Charlie!

Roboti s nogami se pojavljajo v vseh oblikah in velikostih, odvisno od tega, koliko nog imajo.

Enonožni ali robotski roboti na skakalni palici

Najprej imamo enonožne robote, znane tudi kot robote na skakalni palici. Tako kot skakanje na skakalni palici, se ti roboti premikajo s skakalnim gibanjem. Toda niso najbolj stabilni, saj, kot si verjetno lahko uganeš, več nog je boljše!


Dvonogi roboti

Ti roboti so zelo pomembni, ker so navdihnjeni z načinom, kako delujejo naša človeška telesa. Eden znanih dvonogih robotov se imenuje Atlas, in izgleda izjemno kul!



Štirinožni roboti

Ti roboti se premikajo tako kot štirinožne živali, kot so psi. Morda si že videl enega izmed najbolj znanih štirinožnih robotov, Spot, ki izgleda kot rumen robotski pes, ki ga je ustvaril Boston Dynamics. Spot lahko nosi opremo do 14 kg (30,9 lbs) in teče s hitrostjo do 5,7 km/h (3,579 milj/h). Njegove glavne naloge so v proizvodnji, gradbeništvu, raziskavah in rudarstvu.



Šestnožni roboti

Potem so tukaj še šestnožni roboti, ki so navdihnjeni z insekti. Premikajo se na način, ki posnema, kako se insekti premikajo, kar jim omogoča večjo stabilnost.




Osemnožni roboti

In ne pozabi na osemnožne robote, ki so navdihnjeni s pajki! Ti roboti so izjemno stabilni, saj so pajki precej dobri pri ohranjanju ravnotežja.




Hibridi

A počakaj, to še ni vse! Imamo tudi hibridne robote, ki imajo tako kolesa kot noge. Ti roboti so kot najboljše iz obeh svetov, saj se lahko premikajo po različnih vrstah terena.

Če že govorimo o hibridih, ali si že slišal za robota salamandra? To je robot, ki lahko plava v vodi in hodi po kopnem, tako kot pravi salamander! Kako kul je to?

Ne glede na to, ali skačejo, hodijo ali se premikajo, roboti s nogami, kot je Charlie, tlakujejo pot v razburljivo prihodnost, kjer bodo ljudje in roboti sodelovali v harmoniji. Kdo ve, kakšne neverjetne robote bomo videli v prihodnosti?




5 zabavnih robotov, ki obstajajo prav zdaj

Nano-robot

Predstavljaj si majhnega junaka, manjšega od najmanjše pike, ki si jo kdaj videl! To je Nano-robot. Tako je majhen, približno 50–100 nanometrov širok, da potrebuješ super močan mikroskop, da ga sploh vidiš! Namenjen je za natančno dostavljanje zdravil v človeški krvni obtok in za pomoč pri občutljivih kirurških operacijah poleg tradicionalne kirurgije.



Robot Sophia

Sophio so ustvarili briljantni umovi pri Hanson Robotics, in je tako pametna kot človeška. Lahko posnema tvoje obrazne izraze, se pogovarja s tabo o čemerkoli in ugani kaj? Tako je kul, da ji je Savdska Arabija podelila celo državljanstvo!



Raptor

Spoznaj Raptorja, robota, ki je hiter kot hitri dinozaver Velociraptor! Ustvarili so ga pametni znanstveniki v Koreji, Raptor lahko teče hitreje kot najhitrejši ljudje in doseže hitrost do 46 kilometrov na uro! Predstavljaj si, da tekmuješ z robotom, ki je zasnovan po resničnem dinozavru, znanem po svojih bliskovitih gibih!




Negovalni roboti

Ali veš, da na Japonskem roboti pomagajo pri negi ljudi? Ja, res je! Japonska vlada vlaga veliko denarja v ustvarjanje posebnih robotov, imenovanih "carebots." Eden izmed njih je Robina, ki jo je izdelal Toyota. Robina je kot prijazna medicinska sestra, ki pomaga pri vseh vrstah nalog, da olajša življenje ljudem, ki potrebujejo malo dodatne pomoči.




Robot Icefin

Potopimo se globoko v ledene vode Antarktike z robotom Icefin! Ta kul robot so tja poslali pametni znanstveniki s Cornell University, da raziskuje zmrznjen svet pod morjem. Naredil je prvi podroben zemljevid, kjer se led sreča z vodo, imenovan območje ozemljitve. S preučevanjem tega posebnega kraja se lahko naučimo več o tem, kako ledene plošče talijo in zamrznejo, kar nam pomaga razumeti pomembne stvari, kot je dvig morske gladine.



 

LIDAR

Za izdelavo robotov, o katerih smo govorili, potrebujemo vse vrste tehnologij. Ena izmed najbolj zanimivih tehnologij se imenuje Lidar in je izredno pomembna za avtonomne avtomobile in robote, ki se lahko prosto gibljejo brez človeške navigacije.

Lidar pomeni zaznavanje in merjenje svetlobe (Light Detection and Ranging) in je metoda daljinskega zaznavanja, uporabljena za pregledovanje površja Zemlje. Z njo lahko ustvarimo natančne 3D informacije o obliki Zemlje in njeni površini.


Kako deluje Lidar?

Tipičen lidar senzor oddaja pulzne svetlobne valove v okolico. Ti pulzi odbijajo okoliške predmete in se vračajo do senzorja. Senzor uporabi čas, ki ga je vsak pulz potreboval, da se vrne, da izračuna razdaljo, ki jo je prepotoval. Če ta postopek ponovimo milijonkrat na sekundo, ustvarimo natančen 3D zemljevid okolja v realnem času. Toda lidar ne meri le razdalje, ampak tudi celotno obliko in velikost predmetov, da je 3D zemljevid čim bolj realističen. Ta 3D zemljevid se imenuje oblika točk (point cloud). Vgrajeni računalnik lahko izkoristi obliko točk lidarja za varno navigacijo.

Lidar ustvarja tudi svoj vir svetlobe, zato ga lahko uporabimo na zelo temnih mestih.

Zanimiva dejstva

Ko se bo Lidar tehnologija razvijala, jo bomo lahko uporabili za razumevanje govorice telesa in branje obrazov, vključno z ustnicami. Toda to je še v zgodnji fazi.




Če imaš iPhone, verjetno imaš tudi Lidar na njem! Na napravah Apple lidar izboljša portretni način slik z nočnim načinom, pospeši samodejno ostrenje in izboljša natančnost v aplikaciji Measure.



Ali veš, da je leta 2007 skupina Radiohead uporabila lidar za ustvarjanje glasbenega videa za njihovo pesem "House of Cards"? To je bil prvič, da je bilo realnočasovno 3D lasersko skeniranje uporabljeno za snemanje glasbenega videa!




In tu je nekaj res neverjetnega: Lidar lahko celo pomaga znanstvenikom napovedati, kdaj bi lahko prišlo do cunamija in kako močan bo. S pomočjo lidarja za ustvarjanje podrobnih zemljevidov obalnih območij lahko znanstveniki ugotovijo, katera območja so najbolj ogrožena, in pomagajo obdržati ljudi varne.



V oceanografiji znanstveniki uporabljajo Lidar za zbiranje vseh vrst informacij o oceanih, na primer, kako globoki so, iz česa so sestavljeni in celo koliko majhnih rastlin, imenovanih fitoplankton, živi v njih. S pomočjo lidarja lahko ugotovijo tudi, katere vrste živali živijo globoko v oceanu in koliko jih je!




Čas za kviz!

Upamo, da si užival/a ob branju tega besedila, ki smo ga pripravili zate! Zdaj pa preizkusimo tvoje znanje. Ne skrbi, če česa ne veš, vedno se lahko vrneš in osvežiš spomin.

Vprašanja:

  • Opiši robota Shakey in njegove sposobnosti.
  • Katere različne vrste robotov s nogami so omenjene v besedilu in katere živali ali predmeti so jih navdihnili?
  • Kako deluje Lidar senzor in kakšna je njegova glavna funkcija?
  • Kakšna je glavna funkcija nano-robota?
  • Kdo je bila znana zgodovinska osebnost, ki je v 15. stoletju oblikovala humanoidne robote?

Ustvari svojega robota

Zdaj, ko si videl/a, kaj zmorejo resnični roboti in kako izgledajo, uporabi svojo domišljijo in ustvari svojega robota!


Igranje iger!

Zdaj, ko veš vse o svojem Charlieju, je še ena vznemirljiva stvar, ki jo moramo omeniti: skupaj s Charliejem si prejel/a majhen žeton. "Za kaj pa je ta žeton?" se morda sprašuješ. No, tu je odgovor: ta žeton lahko uporabiš za odklepanje super kul nove igre na naši igralni napravi, imenovani Bit. Upoštevaj, da sta Charlie in Bit prodajna ločeno.